Wunderlist, Eenvoudig en snel overal toegang tot je taken? Of zijn er alternatieven?

Featured image via: smokingapples.com

Wunderlist is een populaire zogenaamde ‘task tool’ die beweert je snel en eenvoudig toegang te geven tot al je taken en ook om deze vast te leggen en te ‘managen’. Dit kan via software voor Windows of Mac, via een browser en via je smartphone. Dit hebben we getest en wat het ‘overal’ betreft maken ze hun bewering zeker waar. Hoewel er vele programma’s, tools en apps zijn om taken te beheren zijn er weinig die dit zo eenvoudig maken als Wunderlist. Het is ongelimiteerd en gratis te gebruiken, wie meer (projectmanagement) functionaliteit wil kan de pro-versie voor 4,99$ per maand aanschaffen. Maar wat is eenvoudig en is eenvoudig ook altijd wel goed?

Wat is eenvoud?

Onze bevindingen zijn dat Wunderlist waar maakt wat beweerd wordt en eenvoudig op te zetten is. Maar in het managen van je taken werkt het niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld de kanbanflow (zie artikel hierover op lifehacking). Bij de Kanbanflow kan je makkelijker schuiven in de kolommen en deze ook zelf eenvoudig ontwerpen. Bovendien kan je ook direct een Pomodoro-timer aanzetten als je aan een taak begint (zie ook dit artikel over de pomodoro of dit filmpje). Ook de Kanbanflow is op meerdere platformen te gebruiken omdat hij in de meeste webbrowsers werkt (via poort 80 dus ook op de grotere IT infrastructuren). Eenvoudig opzetten is belangrijk maar eenvoudig beheren en managen is belangrijker omdat je dat elke dag doet.

Hoeveel takenlijsten gebruik jij (echt)?

Wat wij merken bij onze cursisten en in onze HNW projecten is dat het belangrijk is, of je nu Wunderlist gebruikt of een andere tool (of op je hand schrijft!) om maar één takenlijst te gebruiken. Dus niet én Wunderlist, én Post-its op de rand van je computerscherm én een opschrijfboekje voor onderweg. Dit voorkomt dat je dingen vergeet maar biedt ook meer overzicht en verminderd stress (je hoeft niet steeds op meerdere plekken te gaan kijken).

Een goed takenlijst komt voort uit een ‘break-down’

Mocht je al zover zijn dan is het belangrijk om op te beseffen dat een ander nadeel van de bekendere ‘task tools’ is, dat je niet goed kan zien wat de ‘grotere taken’ ofwel ‘taken pakketten’ (big rocks van Covey) zijn en wat echt losse taken zijn. Het gevolg is dat de grotere taken er bij inschieten of vooruitgeschoven worden (uitstel gedrag; zie ook uittreksel van ‘The procrastinators Handbook). Daarom adviseren we om bij het opschrijven al goed naar je taken te kijken en van de grotere eerst een ‘breakdown’ te maken (bijvoorbeeld een uitje organiseren lijkt een of twee taken maar is eerde act tot tien taken) en ze dan in relatie tot elkaar op te schrijven. Dit is weer beter te doen met mapping programma’s (zoals MindManager en Mindmeister) die deze breakdown heel goed faciliteren en visualiseren en je bovendien in staat stellen om vanuit dit ‘plaatje’ met alle relaties je taken in de cloud goed te laten beheren en managen.

Wil je meer gratis tips over gestructureerd en projectmatig werken? Schrijf in voor onze webinar-serie of geef je grootse uitdaging op dan zoeken of maken we een webinar speciaal voor jou als abonnee (geen kosten). Via de link op de homepage van Academyofminds.com kun je ook een collega in laten schrijven voor de TopTips.

Posted on 24/10/2013 in blog, het nieuwe werken, verder denken, zakelijk

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top