Mindmapping Software aanschaffen: waar moet je op letten?

Door: Jerre Lubbers en Mathieu van der Wal

De laatste jaren zijn er steeds meer mindmapping-softwarepakketten op de markt gekomen. Hierdoor is door de bomen het bos niet meer te zien en daarnaast beloven ze ook nog van alles. Van gratis varianten die de basisfuncties afdekken tot en met zeer professionele pakketten die bijna elk werkproces kunnen ondersteunen. Maar hoe kom je erachter welk pakket geschikt is voor jou en je organisatie?

Begin with the end in mind

Een goede aanpak is om jezelf eerst af te vragen welk deel van je werk(proces) je met een mindmapping-softwarepakket wilt ondersteunen en welke functies dan van belang zijn.

wordle

Echter, als je enkel uitgaat van je huidige behoefte, loop je het risico dat er mogelijkheden zijn die je zelf nooit zult ontdekken maar voor jou wel veel toegevoegde waarde hebben! Bovendien wil je goed kunnen blijven samenwerken met anderen en bestanden kunnen uitwisselen. Het maken van een goede keuze is dus geen sinecure. Wellicht ben je geneigd om uit gemaks- en kostenoverweging te kiezen voor een goedkope freeware-versie, maar grote kans dat je er na een leertraject van enkele weken achter komt dat dit pakket voor jou veel te beperkt is. Je ‘leertijd’ is hiermee verworden tot weggegooide tijd. Dan maar kiezen voor het meest uitgebreide pakket? Misschien een te dure grap. Alleen de webversie? Of liever toch de tabletversie? Wat als the end in mind een moving target blijkt te zijn?

 

Het volledige artikel staat op Lifehacking.nl, klik op deze link om hiernaartoe te gaan.

Posted on 13/06/2014 in blog, featured, het nieuwe werken, visualiseren

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top