Werk en studeer slimmer met deze geheugentechnieken

Veel mensen leren hun geheugen niet optimaal te benutten. Elke dag moeten we zaken onthouden. Zowel ‘vluchtige’ zaken die we maar eenmaal hoeven op te roepen zoals een telefoon nummer als ook zaken die we langer moeten herinneren zoals de naam van je partner of kind. Waarom is dit her-inneren soms zo lastig? Hoe werkt ons geheugen? Hoe kunnen we dit verbeteren?

Een geheugenexperiment, doe je mee?

Laten we eens proberen om de volgorde van de planeten in ons geheugen op te slaan. Zonder plaatje bij deze blogpost. Dat maakt het direct een stuk lastiger maar wel praktischer. Veel informatie die op ons ‘afkomt’ wordt immers overgebracht door mondelinge communicatie.

Beeld je de wijzerplaat van een stationsklok eens in. Zo’n mooie grote klassieke klok met witte wijzerplaat en zwarte Romeinse cijfers langs de randen. Verbeeld je nu dat in het midden een mooi rond zonnetje schijnt. Je voelt de warmte. Je kijkt naar de rand ter hoogte van 13.00 uur en je ziet een Grieks standbeeld in de vorm van een prachtige vrouw. Ze beweegt. Ze probeert een flinke thermometer in de zon te duwen! In een thermometer zit kwik, mercuur. Van alle planeten staat Mercurius het dichtst bij de zon. Die prachtige vrouw doet je denken aan de Romeinse godin van de liefde; Venus. Ofwel Zon-Mercurius(kwik)-Venus! Als je verder kijkt langs de rand van de stationsklok zie je ter hoogte van 15.00 uur een prachtige mysterieuze blauwe bol met daarin een gezicht wat verliefd naar boven, naar Venus kijkt. Die blauwe verliefde bol is onze aarde. Je ziet dat Venus schalks terugkijkt naar onze aarde. Zon-Mercurius-Venus-Aarde. Dan op 17.00 uur zie je een flinke rode bol. Mars, de rode planeet. Hij is zo verhit omdat hij bijna stikt van jaloezie. Je ziet hem bozig naar de aarde opkijken. Zijn wangen zijn nog roder dan de rest van zijn gezicht. De rand in het gebied van 18.00 tot 21.00 uur wordt helemaal in beslag genomen door een uit de kluiten gewassen vriendelijke Belg. Een reus van een man die een forse bruine stenen bierpul vasthoudt met daarop het woord Jupiter! Zon-Mercurius-Venus-Aarde-Mars-Jupiter. De Belgische reus heeft een T-shirt aan dat strakgespannen om zijn enorme bierbuik zit. Op het T-shirt staat S.U.N. geschreven dwars over zijn borst. Ofwel Saturnus Uranus en Neptunus. Zon-Mercurius-Venus-Aarde-Mars-Jupiter- Saturnus-Uranus-Neptunus ! Probeer dit nog eens te herhalen met je ogen dicht. Gelukt om de volgorde te onthouden?

 

Lees het volledige artikel op Lifehacking.nl via deze link of klik op de afbeeldingen hieronder.

3587956069_b07cf10ea4_z-e1367567826883

Posted on 08/08/2014 in blog

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top